DKK 2009.11.18. 09:53

Super Bowl esélyek

Túl a szezon derekán lassan eljátszadozhatunk a gondolattal, ki juthat el az NFL-nek nevezett kis kirándulás legvégéig, egyszerűbben, melyik csapat nyerheti meg az idén (na jó, jövőre) a Super Bowl-t.

Fölösleges komolyan vennünk az erről alkotott televíziós szakkommentátori véleményeket, nekik nyilván semmi sem drága, az egyik héten ezt mondják, a másikon azt, a lényeg, hogy érdekes legyen (annál pedig nincs érdekesebb, mint mikor egy nagy szaktekintély bejelenti, hogy tévedett, majd ezen kedélyesen el lehet viccelődni a stúdióban). Szintén értelmetlen bedobni a "nagy kérdést" a nézők tömegébe, mert mindenki saját szurkolói elfogultságától, vagy a riválisok esetleg jobb szereplése miatt vágyott elégtételtől befolyásotatva fogja ezt megválaszolni.

Ha az igazságot keressük, nézelődjünk arrafelé, ahol kőkemény pénz kavarog a kérdés körül, forduljunk a fogadóirodákhoz. Ha szeretnénk egy valóban hiteles és racionális alapokon nyugvó listát összeállítani az NFL 32 csapatának erősorrendjéről, ez egy komolyan vehető forrás. Keressük a választ tehát az alábbi listában, és vegyük a bátorságot, hogy vitatkozzunk vele egy kicsit.

A csapatokat oddsok szerint beleerőszakoltam néhány kalapba, ötös, tízes lépcsőnként, lássuk őket eszerint.

1. kalap - 1-5-ös odds

Nem meglepetés, hogy a két veretlen csapat áll az élen. Érdekes azonban, hogy minimális eltéréssel ugyan, de a fogadóiroda a Saints-et rangsorolja első helyre. Vajon egy közepes teljesítményt nyújtó védelem, vagy egy jó, de sérülésektől tizedelt a jobb? Vajon a Saints talpon maradt volna a New England ellen úgy, mint a Colts, vagy esetleg még több pontot kapott volna? Mindenesetre bátor dolog bármelyik csapatról kijelenteni, hogy jobb mint a másik.

2. kalap - 6-10-es odds

Szintén két csapat, a Vikings és a Patriots. A Minnessotával kapcsolatban érdekesség, hogy mindössze egy vereséggel állnak, mégis egyenértékűnek tekintik őket azzal a New Englanddel, mely már háromszor bukott, és holtversenyben csak ötödik a liga összesített ranglistájában. Az irodák tehát kissé elnézőek mind a Patriots botlásaival, mind a Vikings sikereivel szemben.

3. kalap - 10-20-es odds

Hihetetlen, de az ötödik legesélyesebb Super Bowl várományos a Cincinnati (nem hiába dícsértem őket pár posttal lejjebb), utánuk lohol a Pittsburgh és a San Diego. Figyelem, csak AFC csapatok (ezzel az első három kalap alapján már 5-2-re vezet az AFC). Érdekes, hogy nem fér be ebbe a kalapba a szintén AFC-s, Steelers-el és Chargers-el azonos mérlegű Denver Broncos, sőt, ők 51-es oddsal erősen a "futottak még" kategóriába csúsztak a fogadóirodáknál. Hozzáteszem, a mellékelt screenshot készítésekor még nem lehetett tudni, hogy Kyle Orton sérülése ellenére valószínűleg vállani tudja a játékot, de ez gyöngécske érv, ha az igazi okot keressük tegyük föl a nagy kérdést: a Denver Broncos nyeri a Super Bowlt? Tudjuk jól, hogy nem...

Ezzel gyakorlatilag szerepelt mindenki, aki igazán esélyes, mazsolázzunk a lista aljáról, sorrendben:

Cowboys, Cardinals, Ravens - kb. az első kalap oddsainak hatszorosa, de tényleg hatszor rosszabbak ezek a csapatok? Nyilván nem, de oddsaik azt üzenik, hogy ezek még mind nagyon jó gárdák, fogadj rájuk sok pénzzel mert rengeteget nyerhetsz.

Eagles, Giants - Ez teljesen fair, nincs értelme vitatkozni. A lista a jelenlegi eredmények alapján összeállított erőviszonyokat mutatja, de sejthető, hogy az alapszakasz végére legalább egyikük biztos följebb kapaszkodik egy kicsit.

Broncos, Packers - A Broncosról már szóltam fentebb, érdekes, hogy pont azonos erősségű csapatként szerepelnek, pedig ha jövő héten egymással játszanának (mondjuk a Lambeau fielden) és inkább a Green Bayre tennék.

Houston, Atlanta - Ez mindkét csapatra nézve hízelgő. Bár én itt húztam meg a lista alsó határát, látnunk kell, hogy olyan csapatokat előznek meg, mint a Dolphins, Titans, Jets, Panthers, Bears vagy Jaguars. És bár ezek a gárdák azért állnak a lista alsó felében, mert már túl sok vereségük van ahhoz, hogy sima útjuk legyen a playoffba, ettől még harapósak. A Houston, Atlanta páros bármelyikük ellen meg tudna izzadni, vertek már meg csapatokat ebből a klikkből, de ki is kaptak már néhánytól.

Szóval tényleg a Saints nyeri a Super Bowlt? Fiúk, szerintem még ne tegyétek jégre a pezsgőt... 

Ja, és Lions for Super Bowl...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firstdown.blog.hu/api/trackback/id/tr151533743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása