DKK 2009.11.16. 11:28

Jó reggelt Cincinnati!

Ébresztő uraim! Végre van csapatunk?

Tegnap este nem kellett sokat gondolkodnom rajta, hogy melyik meccs kerüljön képernyőre otthon. Bár a Sport TV által közvetített Jets-Jaguars az eredményt és statisztikákat nézve fordulatosabb lehetett, mégis a Bengals-Steelers érdekelt jobban.

Kedvelem a Bengalst, de - emberi gyengeség - elsősorban nem szakmai, hanem esztétikai szempontok miatt. Ők ugyanis az egyetlen amerikai futball csapat, akik a csapat arculatát nem csak egy apró logo, vagy sisakra fújt jelkép formájában jelenítik meg. A tigriscsík ott van a teljes sikakon, a mez vállrészén, a nadrágon, vagyis minden olyan lehetséges helyen, ahol a sötétnarancs alapszín megjelenik. Az pedig, hogy tizenegy srác narancssárga-tigriscsíkos hacukában szaladgál a pályán, és még komolyan is gondolja, önmagában szórakoztató.

Ezen kívül másért az utóbbi néhány évben nem is nagyon volt érdemes nézni a Bengals meccseit, de az idén valami megváltozott. Mindig harapott ez a bengáli tigris, villogtatta körmeit, látszott, hogy tudnak támadni, viszont kapták is a pontokat gazdagon. A tegnapi volt az első meccsük az idényben, amit teljes terjedelmében végig tudtam nézni, és az kell mondanom, helyre lett hozva ez a védelem, most már inkább a támadó szekciónak kellene villognia a teljes sikerhez.

Nem nagy bölcsesség elmondani egy mérkőzésről, amin sok mezőnygól mellett mindössze egyetlen touchdown volt, és azt is visszahordásból szerezték, hogy elsősorban a védelmek csatájáról szólt. Érdemes azonban megnézni, hogyan is teljesített ez a Bengals defense. Az, hogy Ben Roethlisberger nyomás alatt játszott végig, nem nagy újdonság. Big Bennek lételeme ez a helyzet, szerintem imádja, ha az összeomlás határán van a zseb, úgy kell kitáncolnia belőle, hogy két-három bengáli tigrist ráz le közben a hátáról, és ezután kell passzolnia egy pontosat. Tudják ezt már az elkapói is, Holmes néha egészen furcsa route-okat fut, biztosan nincs benne a playookban az, hogy háromszor- négyszer keresztbe kell szaladni a pályát, amíg az ember labdát kap. A védők pedig az utolsó pillanatokban már szinte leállnak, látható, hogy a mindjárt fűbe harap ez a nagy ember, vége a playnek, már mindenki sétál a pályán, de Big Ben mégis eldobja a labdát, látszólag a semmibe, majd harminc yarddal arrébb mégis arra szalad egy elkapó, és az ölébe esik. És ettől (is) működik a Steelers, ezzel lehet Super Bowlt nyerni.

Most is megvolt ez a nyomás, de a szokásosnál erősebb. Lett is belőle négy sack, ami még nem eredményezné feltétlenül a Steelers bukását, úgy viszont, hogy ezt egy halálosan pontos második sor támogatja, már könnyű elvérezni. Árnyékként tapadtak az elkapókra, mindig volt egy benyúló kéz vagy egy gyorsabb láb. Tudták mi fog történni, majdnem tökéletesen olvasták a Pittsburgh játékait. Az, hogy Roethlisberger megúszta egy interceptionnel, elsősorban a szerencsének köszönhető. Big Ben negyvenet passzolt, de csak hússzor tette sikeresen, a meccset pedig 51,5-ös ratinggel zárta. Ez nagyon sovány egy olyan QB-től, akinek a szezon átlaga a meccs előtt 104,5 volt. Ráadásul az embernek nem volt olyan érzése, hogy különösen rossz napot fogott volna ki, vagy, hogy ő személy szerint kevesebbet tenne le a pályára tudásából, mint egyébként szokott. Mindössze csak kiderült, a bengáli tigris - ha védő - az acélt is kettéharapja. Ha a támadósor is kihasználta volna az adódó lehetőségeket, akár megalázó Steelers vereség is lehetett volna ebből, de előttük is ott volt az "acélfüggöny", ami kínkeservessé teszi a pontgyártást.

Távol álljon tőlem, hogy így a szezon derekán az egekbe magasztaljam a Bengalst, viszont érdemes megnézni az eddigi eredményeket és a további sorsolást, a tények nem hazudnak.

Bukások: Eddig a Denver és a Houston vitt haza tigris skalpot. Ezeket nem is nevezném feltétlenül nagy bukásoknak, mert ezek a csapatok fognak még néhány értékes trófeát tenni a vitrinbe az idén (legalábbis a Houston biztosan, a Broncosnak ehhez vissza kell kanyarodnia a szezon elején mutatott formájához, de ez egy másik történet). Mérlegük így most 7-2.

Divízión belül: A konferencián belüli mérlegük beszédes 5-0. Kétszer elkapták a Steelerst (egyetlen fájdalmuk az lehet, hogy ezek mellett csak egyszer bukott a szezonban a Pittsburgh, így csak egy győzelemmel vezetnek előttük). Ugyanígy elintézték kétszer a Ravenst, így már csak egy meccsük van hátra, otthon a Cleveland ellen megszerezhetik a 100%-os  divízión belüli mérleget. Ezzel, bármi is történjen, illene meglennie az első-második helynek a négy csapat között.

Konferencián belül: csak a veretlen Colts előzi meg őket, ami elég hízelgő. nyomukban lohol 6-3-as mérleggel a Denver (de nagy kár volt azért a boltásért), a Pittsburgh, a New England és a San Diego. A névsorból érezhető, hogy ennél a sorbanállásnál komoly könyöklés lesz a felső pozíciókért.

Menetrend: És itt, a szokásos számolgatásnál jön a lényeg. A következő három meccs három kötelező győzelem kell, hogy legyen az Oakland, Cleveland, és Detroit ellen (ezzel 10-2). Ezután jön két erős vidéki túra, a Vikings és a Chargers, amire azt mondom, hogy ha a Steelers és a Ravens kétszer megvolt, ebből az egyiket - valószínűbb, hogy a San Diegot - be kell darálni (ezzel 11-3). A végén marad levezetésnek a Kansas City és a Jets, számoljunk itt is két győzelemmel (13-3, ezzel nem megbántani akarom a Jets szurkolóit, az ő csapatuk most 4-5-ön áll, jövő héten New Englandbe, a szezon vége felé Indianapolisban utaznak, ezzel borítékolható az idén hét vereség, így nekik a szezon végén már mindegy lesz).

Vegyük föl ezután a pesszimista szemüveget, és kaparjunk le még egy győzelmet a korábban ismert, csetlő-botló Bengals emlékére, ezzel a mérleg 12-4-re módosul.

Értékelés: Ezzel a mérleggel lehet playoffban gondolkodni. Előfordulhat, hogy wild card meccsel kell majd kezdeni, de oda lehet érni a legjobbak közé. Ne számítsunk a szezon hátralévő részében sem óriási pontzuhatagokba, inkább a tegnapihoz hasonló védelmi csatákon múlhat a siker. Lehet mondani, hogy a Cincinnatinek nem kellett igazán komoly csapatok ellen bizonyítania, de a Steelers elleni eredményeket sem érdemes alulértékelni. A Bengals a szezon következő részében a Vikings és a Chargers ellen bizonyíthatja, nem érdemtelen a mostani pozíciójuk, utána pedig - örök közhely - a playoffban bármi megtörténhet.

Érdemes lesz figyelni rájuk az idén...

A bejegyzés trackback címe:

https://firstdown.blog.hu/api/trackback/id/tr331528611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2009.11.16. 14:27:57

hát, sajnálhatod, hogy kihagytad a Jets-Jax meccset, a vége igazi edzői taktika volt, Mojo nagyon magas játékintelligenciáról tett tanúbizonyságot. Én szerencsére mind a kettőt tudtam nézni, és így utólag egyiket sem hagytam volna ki. (és még a denver meccsre is kíváncsi vagyok, asszem ma meg is nézem) A két esti meccs (Dallas-Green Bay, IND-Pats meg egyszerűen hatalmas volt.

DKK 2009.11.16. 14:51:05

Ja kérem, ha valaki nem tud aludni... :-)
A Jets-Jags-ről marad az összefoglaló (hacsak nem kapom el a héten egyik este az ESPN-en), de a Colts - Patriots vár engem is ma este otthon. Kíváncsi vagyok, direkt nem néztem meg a részleteket, csak az eredményt, 34-35-el biztos nem lesz unalmas.

DKK 2009.11.16. 19:15:05

Láttam, láttam, de még direkt nem olvastam el. :-)
Megnézem előbb a meccset, de holnap ígérem át fogom rágni.
süti beállítások módosítása